Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur

4.48 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Czasami lubię próbować nowych rzeczy i tak też było z kaszą bulgur, którą kupiłam z ciekawości a ona podbiła moje serce, i dlatego postanowiłam wypróbować ją w swoich ulubionych daniach. Na pierwszy ogień poszła papryka faszerowana.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szt papryki czerwonej
    250 g mięsa mielonego
    1 woreczek kaszy bulgur
    Mała cebula
    100 g sera zółtego
    Puszka pomidorów krojonych
    Sól
    Pieprz
    Papryka słodka
    Papryka ostra
    Pieprz ziołowy
    Tymianek
    0,5 litra bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy. Jak się zarumieni dodajemy mięso. Podczas smażenia przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą, tymiankiem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusimy.
    W między czasie gotujemy kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Ser ścieramy na tarce. Mięso po usmażeniu trochę studzimy. Sera niewielką ilość zostawiamy do posypania przygotowanych papryk, resztę sera dodajemy do mięsa oraz dodajemy kaszę i mieszamy.
    Paprykę przekrajamy na pół, wydrążamy nasienie. W tak przygotowane połówki papryki nakładamy farsz mięsny, posypujemy startym serem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Na dno naczynia wlewamy bulion.
    Tak przygotowane papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować