Czasami lubię próbować nowych rzeczy i tak też było z kaszą bulgur, którą kupiłam z ciekawości a ona podbiła moje serce, i dlatego postanowiłam wypróbować ją w swoich ulubionych daniach. Na pierwszy ogień poszła papryka faszerowana.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 szt papryki czerwonej
250 g mięsa mielonego
1 woreczek kaszy bulgur
Mała cebula
100 g sera zółtego
Puszka pomidorów krojonych
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Papryka ostra
Pieprz ziołowy
Tymianek
0,5 litra bulionu warzywnego
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy. Jak się zarumieni dodajemy mięso. Podczas smażenia przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą, tymiankiem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusimy.
W między czasie gotujemy kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ser ścieramy na tarce. Mięso po usmażeniu trochę studzimy. Sera niewielką ilość zostawiamy do posypania przygotowanych papryk, resztę sera dodajemy do mięsa oraz dodajemy kaszę i mieszamy.
Paprykę przekrajamy na pół, wydrążamy nasienie. W tak przygotowane połówki papryki nakładamy farsz mięsny, posypujemy startym serem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Na dno naczynia wlewamy bulion.
Tak przygotowane papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut.
Smacznego.
Komentarze