Omlet wiosenny, do tego bardzo zdrowy za sprawą pokrzyw które są cennym źródłem witamin. Tak niewiele nam trzeba aby zjeść fajne, zdrowe i tanie śniadanie.
45 min
Składniki:
4 jaja
sól czosnkowa do smaku
pieprz do smaku
3 garście młodych liści pokrzyw
5 pomidorków koktajlowych
1/3 brokuła
sól, cukier szczypta
kwiaty bratka
1 łyżka sera tartego żółtego
1 łyżka masła klarowanego
1/2 papryczki chili
Omlet z pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście pokrzywy dokładnie płuczę kilka razy. Następnie przelałam gorącą wodą. Różyczki brokuła dzielę na mniejsze. Gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Dodaję żółtka i dalej ubijam aż masa będzie puszysta, dojdę sól czosnkową i pieprze. Mieszam ją z pokrzywą i brokułem. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną. Smażę na wolnym ogniu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe które pokroiłam na pół, pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Smażę około 40 minut aż masa się zetnie. Pod koniec posypuję serem startym i dodaję kwiaty bratka.
Komentarze