Wiosenny omlet z pokrzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jeżeli lubicie omlety to możecie przygotować taki o to z pokrzywą. Sprawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną sałatką to również na obiad. Pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna. Dodam też, że omlet jest bardzo syty.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka listków pokrzywy
    1 ząbek czosnku
    3 jajka
    2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
    pieprz biały do smaku
    sól do smaku
    1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki
    odrobina oleju do smażenia
    1 płaska łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki

Wiosenny omlet z pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki pokrzywy ( najlepiej młode ) płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paseczki.
  • 2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, przesmażamy dosłownie kilka chwil uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie dodajemy masło i pokrzywę, dusimy kilka minut, często mieszając. Pokrzywa będzie taka lekko chrupiąca.
  • 3. Jajka roztrzepujemy dokładnie z natką pietruszki, mąką oraz solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż dobrze się zetnie, delikatnie zsuwamy na duży talerz, a następnie stroną nie usmażoną zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy.
  • 5. Usmażony omlet osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zwijamy w rulonik i podajemy gorący. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pokrzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować