Doceniłam ją dzięki mojej mamie. Pokrzywę dodaję do szpinaku. Moja wersja szpinaku bez śmietany ale jak ktoś lubi można dodać.Pokrzywy są bardzo zdrowe i mają wiele cennych witamin.
Szpinak z pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Szpinak myję dokładnie, następnie sparzyłam gorącą wodą. Przecedziłam na durszlaku i pokroiłam na małe kawałki liście. Pokrzywy młode zbiera się czubki tylko umyłam dokładnie. Sparzyłam gorącą wodą żeby nie parzyły nas. Odcedziłam na durszalku i pokroiłam. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażam szpinak razem z pokrzywami. Pod koniec dodaję sprasowany czosnek, sól czosnkową,. pieprz, płatki owsiane i jeszcze chwilę przesmażam. Można dodać śmietanę słodką ale ja wole wersję bez.
Komentarze