shutterstock
Omlet – dla niektórych śniadaniowy klasyk, dla innych awaryjna potrawa, gdy trzeba coś zjeść, a gotować się nie chce. Prosty, szybki i uniwersalny, bo można go skomponować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Zobacz przepis na omlet idealny.
4.5 (191 ocen)
Porady
Omlet – jak zrobić: - na 1 omlet wykorzystujemy maksymalnie 2 jajka – większa ich ilość sprawi, że omlet wyjdzie gruby i ciężki, a nie lekki i puszysty - jajka powinny być w temperaturze pokojowej - jajka roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody – 1 łyżka na 1 jajko - omlet smażymy na maśle lub oliwie – tłuszcz powinien być mocno rozgrzany - omlet nie powinien mieć zbyt wielu dodatków – lepiej dodać je do już usmażonego omletu niż do płynnej masy jajecznej - tak przygotowany omlet możemy podać zarówno na słodko z ulubionym twarożkiem, dżemem czy konfiturą
Komentarze