Ogórki z papryką i cebulą

4.41 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować, a także robić przetwory. Ta sałatka jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Bardzo smakuje mojemu mężowi.

Składniki:

  • ● 4 kg ogórków
    ● 4 papryki
    ● 50 dag cebuli
    ● 1/2 szkl. soli
    Zalewa:
    ● 4 szkl. wody
    ● 2 szkl. octu
    ● 3,5 szkl. cukru
    ● łyżeczka gorczycy
    ● kilka ziaren pieprzu
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.41 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ogórki z papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki z papryką i cebulą 1. Ogórki myjemy, obieramy
    i kroimy w ćwiartki. Papryki
    myjemy, przekrawamy, usuwamy
    gniazda nasienne oraz białe błony i kroimy w niewielkie
    kawałki. Cebule obieramy i kroimy
    w półkrążki.
  • 2. Litr wody zagotowujemy
    z solą, studzimy. Zalewamy warzywa
    i odstawiamy na 3 godziny,
    następnie odcedzamy.
  • 3. Przygotowujemy zalewę: gotujemy
    wodę z octem. Wsypujemy
    cukier i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy gorczycę, pieprz
    oraz ziele angielskie. Chwilę
    gotujemy.
  • 4. Ogórki, papryki i cebule ciasno
    układamy w wyparzonych
    słoikach, zalewamy gorącą zalewą
    i zakręcamy. Pasteryzujemy
    ok. 10 minut. Studzimy i odstawiamy
    w chłodne miejsce.

Porady

● Do zalewy można dodać 3/4 szklanki oleju – dzięki temu sałatka będzie miała nieco łagodniejszy smak. ● Duże ogórki najlepiej przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w ćwiartki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować