Ogórki konserwowe

4.42 (189 ocen)

Ogórki konserwowe robię według tego przepisu od lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Zalewa jest delikatna, o lekko słodkim smaku.

Składniki:

  • Ogórki(dowolna ilość)

    Zalewa:

    4 szklanki wody

    1 szklanka octu

    3 łyżeczki soli

    6 łyżek cukru

    Dodatkowo:

    marchewka

    cebula

    koper

    ziele angielskie

    pieprz ziarnisty

    liść laurowy

    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy.Do każdego słoika wkładamy:kilka plasterków marchewki,kawałek cebuli,ząbek czosnku,baldachim kopru,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,listek laurowy i gorczycę.Układamy ogórki w słoikach .Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z ogórkami..Pasteryzujemy przez 10-15 minut.Ja pasteryzuję do momentu aż ogórki zmienią kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować