ogórki konserwowe z chili

4.23 (231 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Super korniszony, chrupkie, słodko-kwaśne przełamane ostrością papryczki chili. Ogórki konserwowe z chili to nasze ulubione korniszony.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ogórki gruntowe dowolna ilość - dokładnie umyć
    słoiki 900 ml
    przyprawy:
    koper - po gałązce na słoik
    natka pietruszki - po gałązce na słoik
    marchew (plasterki) - 2-3 plasterki na słoik
    papryczka chili - 1/4 papryczki na słoik
    cebula krążki - 2 plasterki na słoik
    liście laurowe - 1 listek na słoik
    ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik
    czosnek - 1 ząbek na słoik
    można dodać po kawałku chrzanu i po kilka ziarenek gorczycy

    zalewa:

    1 szklanka octu 10%
    4 szklanki wody
    6 łyżek cukru
    1 płaska łyżka soli,
Wystaw ocenę:

4.23 (231 ocen)

Ogórki konserwowe z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć, jeśli wymagają namoczenia, zalać zimną woda na kilka godzin. Do każdego słoika na dno powkładać przyprawy, upychać ciasno ogórki. Przygotować zalewę, zagotować i zalać ogórki, ja zalewem gorącą.
    Mocno dokręcić i pasteryzować tradycyjnie3 minut od zagotowania się wody w garze. Wyjąć na ręcznik, odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia.
    Gotowe przechowywać w spiżarce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować