Super korniszony, chrupkie, słodko-kwaśne przełamane ostrością papryczki chili. Ogórki konserwowe z chili to nasze ulubione korniszony.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ogórki gruntowe dowolna ilość - dokładnie umyć
słoiki 900 ml
przyprawy:
koper - po gałązce na słoik
natka pietruszki - po gałązce na słoik
marchew (plasterki) - 2-3 plasterki na słoik
papryczka chili - 1/4 papryczki na słoik
cebula krążki - 2 plasterki na słoik
liście laurowe - 1 listek na słoik
ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik
czosnek - 1 ząbek na słoik
można dodać po kawałku chrzanu i po kilka ziarenek gorczycy
Ogórki konserwowe z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie umyć, jeśli wymagają namoczenia, zalać zimną woda na kilka godzin. Do każdego słoika na dno powkładać przyprawy, upychać ciasno ogórki. Przygotować zalewę, zagotować i zalać ogórki, ja zalewem gorącą.
Mocno dokręcić i pasteryzować tradycyjnie3 minut od zagotowania się wody w garze. Wyjąć na ręcznik, odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe przechowywać w spiżarce.
Komentarze