Ogórki konserwowe

4.44 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis mojej mamy na pyszne ogórki konserwowe

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
    1 duży korzeń chrzanu
    koper
    pieprz czarny ziarnisty
    gorczyca
    2 cebule
    5 marchewek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    czosnek

    Zalewa:
    3 litry wody
    0,5 l octu
    4 łyżki cukru
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.44 (169 ocen)

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na około 3 godziny. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę kroimy w plasterki. Do umytych słoików wkładamy po 4 plasterki marchewki i po krążku cebuli. Do każdego litrowego słoika dodajemy po 4 sztuki ziela angielskiego i pieprzu, po jednym listku laurowym i po jednym ząbku czosnku. Wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, dodajemy po gałązce kopru i małym kawałku chrzanu.
  • 2. Do słoików wkładamy ciasno ogórki. Składniki na zalewę zagotowujemy, studzimy. Przestudzoną ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki. Na dno garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować