Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na około 3 godziny. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę kroimy w plasterki. Do umytych słoików wkładamy po 4 plasterki marchewki i po krążku cebuli. Do każdego litrowego słoika dodajemy po 4 sztuki ziela angielskiego i pieprzu, po jednym listku laurowym i po jednym ząbku czosnku. Wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, dodajemy po gałązce kopru i małym kawałku chrzanu.
2.Do słoików wkładamy ciasno ogórki. Składniki na zalewę zagotowujemy, studzimy. Przestudzoną ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki. Na dno garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.
Komentarze