Niebiańska rozkosz

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Wyprawa w góry zaowocowała borówkami i to własnoręcznie zbieranymi przez mojego syna Dareczka. Z nich powstało to pyszne ciacho.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 5 jajek
    - 7 łyżek cukru
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 płaskie łyżki kakao
    - szczypta soli

    Na masę:
    - 1 budyń śmietankowy z cukrem
    - 400ml mleka
    - 250g masła

    Dodatkowo:
    - ok. 500g borówek
    - 2 galaretki niebieskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Do kawy Desery Galaretki

Niebiańska rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie wlać żółtka, krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Formę (34cm x 22,5cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok. 25minut w 180 stopniach. Wystudzić.
  • 2. Masa:
    300ml mleka zagotować. W reszcie roztrzepać proszek budyniowy, dodać do zagotowanego mleka i ugotować budyń. Przestudzić.
    Masło utrzeć w robocie kuchennym i dodawać po trosze budyniu. Masa powinna być jednolita.
  • 3. Galaretki wsypać do dużego naczynia, zalać 900ml wrzącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.
    Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku
  • 4. Ułożenie:
    Biszkopt, masa budyniowa, borówki i tężejąca galaretka. Smacznego!

Porady

Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od rozpuszczenia i przestudzenia galaretek. Chyba, że biszkopt upieczemy dzień wcześniej ;-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować