Niebiańska bezowa rozkosz

  • wyświetlono: 675 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszny, prosty deser, który zawładnął podniebieniami moich najbliższych. Chrupiąca beza, która we wnętrzu skrywa delikatną piankę. Deser znany pod nazwą: Pavlova.

Goniak
  • 20min

Składniki

Beza:
-6 białek
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny

Na wierch:
- ok 500ml kremówki
- cukier puder do smaku
- dowolne owoce (np. brzoskwinie, truskawki, maliny, jagody itd...)

Sposób przygotowania przepisu:

Niebiańska bezowa rozkosz

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder
  • 2. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać
  • 3. Gotową pianę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
  • 4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym zmniejszyć do 150 stopni. Piec 1,5h
  • 5. Wystudzić bezę w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
  • 6. Ubić kremówkę, wyłożyć na wystudzoną bezę. Przyozdobić owocami. Smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabezaDeser

Komentarze

Podobne przepisy

image-1wn4c3k

Dodane przez: dulcza2000

Rozkosze podniebienia

Ten placek to sama słodycz i rozkosz...

Pucharek rozkoszy

Dodane przez: Paulina1507

Pucharek rozkoszy

Pucharek rozkoszy to propozycja...

image-1hmchh9

Dodane przez: jolin94

Niebiański torcik

Często dla rodzinki przygotowuje...

niebiański puch

Dodane przez: Aninka88

Niebiański puszek

lekkie ciasto przekładane masą...

Niebiańskie raffaello

Dodane przez: Jaga85

Niebiańskie raffaello

Ciasto jest delikatne i puszyste,...

image-16mwp6b

Dodane przez: jolamle16

Niebiańskie cudo

Dostałam ten przepis od mojej cioci...