Niebiańska bezowa rozkosz

  • wyświetlono: 653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszny, prosty deser, który zawładnął podniebieniami moich najbliższych. Chrupiąca beza, która we wnętrzu skrywa delikatną piankę. Deser znany pod nazwą: Pavlova.

Goniak
  • 20min

Składniki

Beza:
-6 białek
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny

Na wierch:
- ok 500ml kremówki
- cukier puder do smaku
- dowolne owoce (np. brzoskwinie, truskawki, maliny, jagody itd...)

Sposób przygotowania przepisu:

Niebiańska bezowa rozkosz

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder
  • 2. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać
  • 3. Gotową pianę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
  • 4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym zmniejszyć do 150 stopni. Piec 1,5h
  • 5. Wystudzić bezę w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
  • 6. Ubić kremówkę, wyłożyć na wystudzoną bezę. Przyozdobić owocami. Smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabezaDeser
 

Komentarze

Podobne przepisy

beza

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Letnie serce bezowe z truskawkami

Ten letni bezowy deser przygotowałam...

Egzotyczna Pavlova

Dodane przez: fiveoclock

Prosto z raju- Egzotyczna Pavlova

Idealnie chrupiąca beza, aksamitny...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Pawlova z kremem patisier

Dodane przez: mysza75

Pawlova z kremem patisier

Pavlova która szybko znika. Jest...

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: czarrna

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)