Nalewka jagodowa

4.5 (183 ocen)

Przygotowywanie nalewek to w mojej rodzinie tradycja. Chętnie testuje nowe smaki, łączę składniki i dodatki. W tym roku pierwszy raz przygotowałam nalewkę jagodową. Co prawda jeszcze się nie przegryzła ale kolor i smak już ma obiecujący.

Składniki:

  • 500g jagód
    130g cukru
    120ml spirytusu
    120 ml wódki
    ½ laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy delikatnie na sitku, odsączamy i wsypujemy do butelki. Zasypujemy cukrem i wstrząsamy. Pozostawiamy na kilka godzin aż owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Spirytus mieszamy z wódką i wlewamy do owoców. Wydrążamy miąższ z ½ laski wanilii. Nasionka wanilii i sama wydrążoną laskę dodajemy do nastawu. Pozostawiamy w ciemnym miejscu do czasu do czasu wstrząsając. Filtrujemy przez watę lub gazę. Im dłużej leżakuje tym bardziej jest aromatyczna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować