Naleśnikowe sakiewki z mięsem mielonym

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Sakiewki są pyszną i delikatną przekąską a za równo pięknie się prezentują.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    0,5l mleka

    4 jajka

    ok. 16 łyżek stołowych mąki

    łyżka oliwy lub oleju

    szczypta soli

    szczypta cukru



    Składniki na nadziewanie:

    2 papryki czerwone

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    20 dag pieczarek

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    30 dag mięsa mielonego

    sól

    pieprz

    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Naleśnikowe sakiewki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe zmiksować tak aby powstała gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryć talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 15-20 min.

    2. Na płaskiej dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

    3. Oczyszczoną paprykę, cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić mięso mielone a następnie warzywa. Po kilku minutach wszystko podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić solą i pieprzem.

    4. Por umyć i zalać wrzątkiem na 10 sekund. Dzięki temu będzie bardziej sprężysty i wykorzystać go jako sznureczek do zawiązania sakiewek.

    5. Na każdy naleśnik układać po 2 łyżki farszu. Zwinąć w sakiewkę i zwiazać sparzoną porą. Gotowe sakiewki układać na blaszce, np. do pieczenia muffinek lub zwykłej i zapiec w piekarniku przez 15-20 min. Tak aby ,, falbanka'' z naleśnika się zezłociła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować