Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny - kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
2. Mięso przełożyć na miseczkę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni na 2-3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojone w krążki por i posiekane szalotki, podlać 0,5 szkl. gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 min.
3. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut.
4. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować z serkami topionymi, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietanę - całość wlać do zupy, wymieszać.
5. Mięso przełożyć do garnka.
6. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałką muszkatołową- szczypta wystarczy.
7. Podawać z groszkami ptysiowymi lub bułką pszenną.
Smacznego!
Porady
Zupę mozna zmiksować bez marchewki. Można też zagęścić łyżką mąki.
Komentarze