Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym

4.5 (193 ocen)

  • 50 min

Zupa jest pyszna. Super się łączy ser topiony z mięsem mielonym. Zupa jest bardzo pożywna.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:

    30 dag mięsa mielonego

    105 l bulionu warzywnego

    1 duży por ok.300g

    2 szalotki

    kilka małych marchewek

    oliwa

    2 serki topione śmietankowe

    0,5 szkl. śmietany 30%

    pieprz, sól

    gałka muszkatołowa

    Świeże zioła: np. natka pietruszki, oregano, liść tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny - kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem.

    2. Mięso przełożyć na miseczkę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni na 2-3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojone w krążki por i posiekane szalotki, podlać 0,5 szkl. gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 min.

    3. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut.

    4. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować z serkami topionymi, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietanę - całość wlać do zupy, wymieszać.

    5. Mięso przełożyć do garnka.

    6. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałką muszkatołową- szczypta wystarczy.

    7. Podawać z groszkami ptysiowymi lub bułką pszenną.

    Smacznego!

Porady

Zupę mozna zmiksować bez marchewki. Można też zagęścić łyżką mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować