Zupa pieczarkowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa jest pyszna, błyskawiczna a dodając makaron jest bardziej treściwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 400g pieczarek,
    1 cebula,
    3 łyżki masła,
    4 szklanki bulionu z kurczaka lub kostki drobiowej,
    300ml śmietany kremowej,

    3 łyżki startego żółtego sera,
    kilka gałązek natki pietruszki,
    sok z połowy cytryny,

    odrobina gałki muszkatołowej,
    sól,
    pieprz.

Zupa pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Cebulę obrać i posiekać oraz pieczarki pokroi w cienkie plasterki.
    2. Trzy łyżki masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przesmażyć.

    3. Wlać bulion, gotować ok. 10 minut.

    4. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do rondla. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałka muszkatołową.

    5. Zamieszać, dodać starty ser i zagotować. Podawać z makaronem lub bez niczego.

    Smacznego.

Porady

pieczarki można zastąpić grzybami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy