Naleśniki angielskie z porami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zmiksować razem, odstawić na 20 minut do napęcznienia. Następnie smażyć cienkie naleśniki, ułożyć na talerzyku, przykryć folią aluminiową.
Pory (optymalnie tylko biała część), przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić na talarki, przesmażyć na klarowanym maśle przez około 5 minut, następnie zalać śmietanką, dodać przyprawy, sok z cytryny i dusić do odparowania śmietanki. Pory schłodzić. Szynkę pokroić na cienkie paseczki, wmieszać do warzyw.
Każdy naleśnik smarować farszem, posypać drobno startym serem, zawinąć w rulonik.
2.Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem klarowanym, poukładać naleśniki, posypać grubo startym serem, zapiec w 200 stopniach (funkcja góra - dół) do rozpuszczenia sera.
Porady
Ciasto naleśnikowe będzie smakować znakomicie z dodatkiem mąki gryczanej.
Idealnym serem żółtym będzie tutaj grojer.
Komentarze