Ciasto łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Moja rodzina je uwielbia. Dodatek gruszek sprawia że ciasto jest lekko wilgotne.
25 min
Składniki:
Składniki:
forma - tortownica o średnicy: 28 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 duże jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże łyżki kakao
3/4 szklanki wody
1 kostka margaryny
1 czubata łyżka drobno mielonych orzeszków arachidowych
9 połówek gruszek z syropu
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy
Murzynek z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: margarynę, cukry, wodę, kakao przełożyć do garczka, zagotować, mieszać by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Odlać 1/3 szklanki. Wystudzić, dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- wymieszać robotem na niskich obrotach. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wstawić komin, wylać ciasto, wcisnąć w ciasto połówki gruszek z syropu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 stopni około 50 minut do suchego patyczka. Odlaną część połączyć z orzeszkami. Polać wystudzone ciasto, wystudzić.
Komentarze