MURZYNEK BANANOWY

4.5 (149 ocen)

dla wielbicieli bananów i ciasto kakaowych

Składniki:


  • CIASTO: forma 24x28 cm
    1/2 margaryny
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fixy
    10 dag wiórek kokosowych

    Dodatkowo:
    4-5 bananów
    sok z cytryny
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kakao- wymieszać. Do ciepłej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Ubić białka, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wylać do formy. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni.

    KREM:
    Banany skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić z cukrem, dodać śmietan - fixy, wiórki.

    Wyłożyć połowę masy na wystudzone ciasto, ułożyć banany, przykryć resztą kremu, polać polewą. Schłodzić w lodówce.

Porady

ciasto przed nałożeniem kremu można lekko nasączyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować