Miętowe orzeźwinie - ciasto z masą miętową

4.5 (155 ocen)

Doskonałe na orzeźwienie i osłodę.

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    30 dag margaryny rozpuszczonej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody

    MASA:
    0,5 l śmietany 30%
    śnieżka w proszku
    1 galaretka agrestowa
    40 dag miętowych landrynek- mocnych
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miętowe orzeźwinie - ciasto z masą miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Ubić jajka z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę, wsypać pozostałe składniki- wymieszać. Upiec 3 placki w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180-200 stopni. Piec 15-20 minut. Sprawdzić wykałaczką czy są upieczone, trzymać za długo w piekarniku, bo wyschnie. Zdjąć skórkę z góry.
    MASA: Landrynki zalać na noc szklanką wrzątku. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. wody. Do ciepłej galaretki dodać rozpuszczoną w 3-4 łyżkach wody żelatynę. Ubić śmietanę ze śnieżką. Wlać wodę z landryn rozpuszczonych, dodać letnią galaretkę z żelatyną. Gęstniejącą masą przełożyć ciasto.

Porady

Można także wierzch ozdobić masą lub polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować