Miętowe orzeźwinie - ciasto z masą miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Ubić jajka z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę, wsypać pozostałe składniki- wymieszać. Upiec 3 placki w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180-200 stopni. Piec 15-20 minut. Sprawdzić wykałaczką czy są upieczone, trzymać za długo w piekarniku, bo wyschnie. Zdjąć skórkę z góry.
MASA: Landrynki zalać na noc szklanką wrzątku. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. wody. Do ciepłej galaretki dodać rozpuszczoną w 3-4 łyżkach wody żelatynę. Ubić śmietanę ze śnieżką. Wlać wodę z landryn rozpuszczonych, dodać letnią galaretkę z żelatyną. Gęstniejącą masą przełożyć ciasto.
Porady
Można także wierzch ozdobić masą lub polać polewą.
Komentarze