Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

0 (0 ocen)

Drożdżowe ciasto pachnące cynamonem i malinami- to pyszny letni posiłek. Takie bułeczki najbardziej cieszą się uznaniem wśród najmłodszych. Do tego szklanka mleka i pyszne śniadanie, deser lub kolacja gotowe:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 110 gram masła,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania

    Nadzienie:
    • świeże maliny (około 250 gram)
    Cynamonowy lukier:
    • ok 2 łyżki mleka,
    • ok ¾ szklanki cukru pudru,
    • cynamon do smaku (ok 1/3 - 0,5 łyżeczki)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Do rozpuszczonych dodajemy łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
  • nakładanie nadzienia 2. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, które odchodzić od ręki i garnka odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego gruby wałek, który dzielimy na plastry około 1,5 cm (wychodzi około 15 części).
    Każdą porcje ciasta spłaszczamy i nakładamy na nią po kilka malin (7-8 sztuk).
  • formowanie 3. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy, zamykając tym samym owoce w środku.
    Uformowane bułeczki układamy miejscem łączenia do dołu na przygotowanej blaszce.

    Bułeczki smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia (180°C).
  • lukrowanie 4. Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. Pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.

  • łączenie składników lukru 5. LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego cynamon oraz stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty.

Porady

Zamiast malin można użyć innych sezonowych owoców(śliwki, jabłka, truskawki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować