Makaron z pieczonym kurczakiem, listkami botwinki i serem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Makaron z młodymi listkami botwinki, kawałkiem kurczaka i z serem to pomysł na szybki, wiosenny obiad. Mając kawałek kurczaka z poprzedniego dnia to zrobienie obiadu trwa tyle, co ugotowanie makaronu.

  • 25 min

Składniki:

  • makaron kokardki - 100 g
    botwinka same listki - 150 g
    kurczak pieczony* - 200 g
    boczek surowy wędzony - 50 g
    czosnek - 3 ząbki
    oliwa z oliwek - 2 łyżki
    ser** - 30 g
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania z makaronem Farfalle

Makaron z pieczonym kurczakiem, listkami botwinki i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Listki botwinki, bez buraczków i łodyżek, umyj, dokładnie odsącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
  • 3. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojony boczek i usmaż chrupiące skraweczki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek pokrojony w plasterki, przez chwilę razem smaż często mieszając.
  • 4. Dodaj drugą łyżkę oliwy i pokrojoną botwinkę, mieszając uduś do miękkości. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 5. Do rondla przełóż odcedzony makaron, pokrojone pieczone mięso, delikatnie wymieszaj i wszystko podgrzewaj przez moment.
  • 6. Makaron od razu podawaj posypany świeżym majerankiem i wiórkami sera.

Porady

*U mnie pieczone bez skóry udka **Ja użyłam portugalskiego sera São Jorge produkowanego na Azorach z niepasteryzowanego sera krowiego, ale może to być każdy inny twardy ser o wyrazistym, lekko pikantnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować