Lody z pieczonych truskawek

0 (0 ocen)

Truskawki pieczone z odrobiną balsamico i cukrem, odparowują sporo wody a ich smak się wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w końcowym produkcie ;)

Składniki:

  • (na około 800ml)
    450g truskawek
    3 łyżki cukru
    łyżka kremu balsamicznego
    330ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    miąższ z ½ laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Lody z pieczonych truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody z pieczonych truskawek 1. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżka kremu balsamicznego i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Lody z pieczonych truskawek 2. Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40 minut. Miksujemy na gładko. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników.
  • Lody z pieczonych truskawek 3. Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową przemieszać szpatułką, ale nie do końca a jedynie tak by powstały truskawkowe mazańce ;) Masę przekładamy do pojemnika do zamrażania i mieszamy co pół godziny do całkowitego zamrożenia. W zależności od temperatury w lodówce zajmie to kilka godzin…. Ale naprawdę warto czekać ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować