Lody z pieczonych truskawek

0 (0 ocen)

Jedne z najlepszych lodów truskawkowych! Będą powtórki bo lody były tak dobre, że jedliśmy je 3 razy dziennie podczas upałów ;)

Składniki:


  • 1 kg truskawek
    3 czubate łyżki cukru trzcinowego
    500 ml śmietany 30%
    + 1-2 łyżki cukru (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody

Lody z pieczonych truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego.

    Owoce zasypać cukrem trzcinowym i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut (owoce można upiec podczas pieczenia np. sernika). Wystudzić.

    Całość, tj. truskawki i sok zmiksować blenderem na gładką masę.

    Wlać śmietanę, wymieszać. dosłodzić do smaku jeśli trzeba. Ubić lekko masę blenderem.

    Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub przelać do foremek do lodów na patyku. Wstawić do zamrażarki.

    Aby łatwo lody wyjąć, wystarczy formę na kilka sekund włożyć do ciepłej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować