Lody z mrożonych pieczonych truskawek balsamico

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lody domowe, przepyszne, mocno truskawkowe. użyłam mrożonych truskawek które upiekłam dzięki czemu lody są jeszcze lepsze, dodałam sos balsamico i wyszły obłędne. Bez konserwantów, polepszaczy, sama natura. Nawet zimową porą można cieszyć się ich smakiem.

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dkg truskawek użyłam mrożone
    3 łyżki cukru trzcinowego
    3 łyżki glassy balsamicko
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody z mrożonych pieczonych truskawek balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki polane balsamico 1. Truskawki układam w naczyniu do zapiekania, nie odmrażam ich wcześniej, posypuję cukrem trzcinowym, polewam glassą balsamico i wstawiam na 200 stopni do nagrzanego piekarnika góra dół na 40 minut.
  • Truskawki po upieczeniu 2. Po wyjęciu z piekarnika truskawki studzę, dodaję sok z cytryny i miksuje blenderem.
  • truskawki zmiksowane 3. Wstawiam do lodówki żeby mus był zimny. W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę schłodzoną na sztywno, dolewam mus i mieszam już delikatnie i niedokładnie. Dwie łyżki musu zostawiam. Masę przelewam do pojemnika, na wierzch wylewam odłożony mus i robię wzorki za pomocą wykałaczki. Lody wstawiam do zamrażalnika na 8 godzin. Można użyć maszyny do lodów, można po trzech godzinach od wstawienia miksować lody co około godzinę żeby nie wytworzyły się kryształki. Lody te mrożę nie za długo bo nie były miksowane i wytworzą się kryształy. U mnie były zjedzone po kilku godzinach mrożenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mrożonki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować