orzeźwiająca słodycz w sam raz na deser w upalne letnie dni :) Mój tata choruje na cukrzycę, więc deser przygotowany jest z myślą o nim i zawiera minimalną ilość cukru
60 min
Składniki:
gotowy blat biszkoptowy lub paczka biszkoptów
500 g serka homogenizowanego śmietankowego
duży jogurt naturalny
cukier puder - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
aromat migdałowy
galaretka o smaku owoców leśnych
5 łyżek żelatyny
pół litra jagód (może być też miks jagód, poziomek i malin)
Leśny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Najpierw w tortownicy wyłożonej papierem lub folią aluminiową układamy spód biszkoptowy lub okragłe biszkopty, które nasączamy wodą z sokiem z cytryny.
2.BIAŁA MASA:
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko studzimy. Do garnka lub miski wykładamy serek homogenizowany i jogurt naturalny, mieszamy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dla smaku dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, aby nadać masie "sernikowego" charakteru. Do serków dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy i wylewamy całość na nasączone biszkopty. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
3.WIERZCH:
Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny i galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Najlepiej przygotować sobie w tym celu troszkę większą miseczkę lub garnuszek, bo do ciepłej galaretki od razu wrzucamy nasze owoce, które lekko rozgniatamy. Dzięki temu nasza galaretka zyska jeszcze bardziej głęboką jagodową barwę.
Komentarze