Leśny sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

orzeźwiająca słodycz w sam raz na deser w upalne letnie dni :) Mój tata choruje na cukrzycę, więc deser przygotowany jest z myślą o nim i zawiera minimalną ilość cukru

  • 60 min

Składniki:

  • gotowy blat biszkoptowy lub paczka biszkoptów
    500 g serka homogenizowanego śmietankowego
    duży jogurt naturalny
    cukier puder - 2 łyżki
    cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    aromat migdałowy
    galaretka o smaku owoców leśnych
    5 łyżek żelatyny
    pół litra jagód (może być też miks jagód, poziomek i malin)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leśny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Najpierw w tortownicy wyłożonej papierem lub folią aluminiową układamy spód biszkoptowy lub okragłe biszkopty, które nasączamy wodą z sokiem z cytryny.
  • 2. BIAŁA MASA:
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko studzimy. Do garnka lub miski wykładamy serek homogenizowany i jogurt naturalny, mieszamy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dla smaku dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, aby nadać masie "sernikowego" charakteru. Do serków dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy i wylewamy całość na nasączone biszkopty. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
  • wierzch sernika 3. WIERZCH:
    Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny i galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Najlepiej przygotować sobie w tym celu troszkę większą miseczkę lub garnuszek, bo do ciepłej galaretki od razu wrzucamy nasze owoce, które lekko rozgniatamy. Dzięki temu nasza galaretka zyska jeszcze bardziej głęboką jagodową barwę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować