Łabędź z jajka na twardo i lilia wodna z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedno jajko zostawiamy w całości na tułów, ewentualnie możemy trochę przyciąć spód by łabędź stał stabilnie. Z drugiego jajka wycinamy skrzydła, szyję i ogon. Do szyjki mocujemy marchewkę, to będzie dziób naszego łabędzia, i ziarenka pieprzu, jako oczy.
2.Jajko, które stanowi tułów nacinamy nożem w miejscu, gdzie ma być szyja, skrzydła i ogon. Składamy łabędzia.
3.Lilia wodna, cebulkę nacinamy, tak samo jak przy tworzeniu korony z pomidora, wbijając nóż raz w górę raz w dół, tworząc zęby. Rozdzielamy na pół. Mamy dwie lilie. Ostrożnie rozkładamy warstwy cebuli i układamy tak by wszystkie ząbki były widoczne w środek wkładamy pręciki z marchewki.
Porady
Takie łabędzie świetnie wyglądają na półmisku z galaretą, dodatkowo można wtedy przybrać, rzeżuchą, która przypomina rzęsę wodną oraz koperkiem.
Komentarze