łabędź z jajka na twardo i lilia wodna z cebuli

4.5 (163 ocen)

  • 10 min

Wspaniała dekoracja sałatek, mięs i ryb w galarecie.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
    2 ziarnka czarnego pieprzu
    kawałek marchewki na dziób i środek lilii
    1 mała cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łabędź z jajka na twardo i lilia wodna z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedno jajko zostawiamy w całości na tułów, ewentualnie możemy trochę przyciąć spód by łabędź stał stabilnie. Z drugiego jajka wycinamy skrzydła, szyję i ogon. Do szyjki mocujemy marchewkę, to będzie dziób naszego łabędzia, i ziarenka pieprzu, jako oczy.
  • 2. Jajko, które stanowi tułów nacinamy nożem w miejscu, gdzie ma być szyja, skrzydła i ogon. Składamy łabędzia.
  • 3. Lilia wodna, cebulkę nacinamy, tak samo jak przy tworzeniu korony z pomidora, wbijając nóż raz w górę raz w dół, tworząc zęby. Rozdzielamy na pół. Mamy dwie lilie. Ostrożnie rozkładamy warstwy cebuli i układamy tak by wszystkie ząbki były widoczne w środek wkładamy pręciki z marchewki.

Porady

Takie łabędzie świetnie wyglądają na półmisku z galaretą, dodatkowo można wtedy przybrać, rzeżuchą, która przypomina rzęsę wodną oraz koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować