Kurczak z ryżem w kurkumie

4.98 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cenię sobie potrawy, które mają nietypowy smak i można je szybko przygotować.

Składniki:

  • 10 dag ryżu
    pojedynczy filet z kurczaka
    15 dag zielonej fasolki szparagowej
    marchewka
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 czerwonej papryki
    2 szkl. bulionu
    cebula
    olej do smażenia
    szczypta chili
    3 łyżki kurkumy
    szczypta mielonego imbiru
    łyżka słodkiej mielonej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Kurczak z ryżem w kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy chili, łyżką kurkumy oraz szczyptą soli. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie razem z mięsem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zawijamy w folię aluminiową, aby nie wystygły.
  • 2. Kukurydzę osączamy. Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w talarki. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy w ok. 3-cm kawałki.
  • 3. Warzywa zalewamy bulionem, zagotowujemy. Wsypujemy ryż i pozostałą kurkumę. Dusimy ok. 15 minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodajemy mięso. Doprawiamy mieloną papryką, imbirem, solą i pieprzem. Podlewamy małą ilością wody i dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy na ciepło.

Porady

● Potrawę można przygotować jak tradycyjne risotto: ryż (najlepiej arborio) podsmażyć na tłuszczu, podlać bulionem, a następnie dodawać warzywa i mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kurkuma Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować