Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Najpierw wykonujemy kruchy spód do ciasta. Mąkę przesiać. Dodać cukier i proszek do pieczenia, pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę , zagnieść szybko ciasto i zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać i pozostawić do wystygnięcia . Po przygotowaniu kruszonki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto po 30minutach wyjąć z lodówki i zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku na złoty kolor. Lekko ostudzić. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy Mus rabarbarowy: Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3 minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. Gdy ciasto po wyjęciu z piekarnika wystygło należy wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić. Smacznego
Komentarze