• Królik duszony w marchewce

    Dodane przez: ewka27

  • Moja rodzina zajada się królikiem

  • Składniki

    1,5 kg królika(przód i tylne nogi bez polędwiczek)
    2 marchewki
    2,5 cebul
    3/4 kostki masła
    sól, lub przyprawa uniwersalna do smaku

  • Sposób przygotowania

    1.
    podsmażamy królika - krok 1

    W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać startą marchewkę i przez chwilę smazyć. Następnie dodać królika podsmażając go z obu stron. Dodać ciepłą wodę, przykryć i dusić przez ok półłtora godziny aż bedzie miękki. Pilnować żeby się nie przypalił, powinień powstać sos. Doprawić.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, mama_mnie_nauczyla
  • 7 komentarzy

    • Konto nieaktywne
      2013-01-25T08:37:12+01:00 Konto nieaktywne
      Prosto i smacznie, ja nie jadam królika, mam dziwne uprzedzenie, ale przekażę przepis córce, bo ona gotuje go dzieciom. Pozdrawiam cieplutko
    • Henryka
      2013-01-25T12:39:42+01:00 Henryka
      Bardzo chaotyczny opis wykonania, ktoś kto nie umie postępować z królikiem, zmarnuje go.Jaka waga tej połówki ma być? 3 /4 kostki masła na taką ilość, to prawdziwa kąpiel dla mięska. Poproszę Redakcyjną Kucharkę o sprawdzenie tego przepisu.
    • RedakcjaPP
      2013-01-25T12:52:14+01:00 RedakcjaPP
      Heniu, prośbę przekazałam.
      Dajmy jednak szansę Ewie, może sama wyjaśni wątpliwości.
      Basia
    • ewka27
      2013-01-25T22:03:19+01:00 ewka27
      Królik ważył ok 900g, a jeśli chodzi o masło to można dać mniej JA bardzo lubię taką ilość bo wychodzi pyszny sosik Wyjasniając sos powstaje własnie z masła z warzyw i wody łącząc się z mięskiem.
    • RedakcjaPP
      2013-01-26T09:28:05+01:00 RedakcjaPP
      Ewa, wagę królika wpisz do składników. żeby od razu było wiadomo, ile tego królika ma być.
      Przejrzyj proszę swoje przepisy pod kątem dokładnego opisu sposobu wykonania oraz precyzyjnego podania ilości składników. Jeśli jesteś w stanie, to uzupełnij.
      Basia
    • RedakcjaPP
      2013-01-26T09:29:06+01:00 RedakcjaPP
      Heniu, podtrzymujesz prośbę o testowanie potrawy?
      Masz do tego prawo oczywiście.
      Basia
    • Henryka
      2013-01-26T11:30:06+01:00 Henryka
      Basiu, pozostawiam Tobie decyzję.Zrób jak uważasz. :)

Dodane przez: ewka27

ewka27 12

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-25T07:51:43+01:00

1309 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »