• Królik duszony w marchewce

    Dodane przez: ewka27

  • Moja rodzina zajada się królikiem

  • Składniki

    od 900 g do 1,5 kg królika
    2 marchewki
    2,5 cebul
    3/4 kostki masła( można mniej )
    sól, lub przyprawa uniwersalna do smaku

  • Sposób przygotowania

    1.
    podsmażamy królika - krok 1

    W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać startą marchewkę i przez chwilę smazyć. Następnie dodać królika podsmażając go z obu stron. Dodać ciepłą wodę, przykryć i dusić przez ok półłtora godziny aż bedzie miękki. Pilnować żeby się nie przypalił, powinień powstać sos. Doprawić.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, mama_mnie_nauczyla
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 14 komentarzy
    • Konto nieaktywne
      2013-01-25T08:37:12+01:00 Konto nieaktywne
      Prosto i smacznie, ja nie jadam królika, mam dziwne uprzedzenie, ale przekażę przepis córce, bo ona gotuje go dzieciom. Pozdrawiam cieplutko
    • Henryka
      2013-01-25T12:39:42+01:00 Henryka
      Bardzo chaotyczny opis wykonania, ktoś kto nie umie postępować z królikiem, zmarnuje go.Jaka waga tej połówki ma być? 3 /4 kostki masła na taką ilość, to prawdziwa kąpiel dla mięska. Poproszę Redakcyjną Kucharkę o sprawdzenie tego przepisu.
    • RedakcjaPP
      2013-01-25T12:52:14+01:00 RedakcjaPP
      Heniu, prośbę przekazałam.
      Dajmy jednak szansę Ewie, może sama wyjaśni wątpliwości.
      Basia
    • ewka27
      2013-01-25T22:03:19+01:00 ewka27
      Królik ważył ok 900g, a jeśli chodzi o masło to można dać mniej JA bardzo lubię taką ilość bo wychodzi pyszny sosik Wyjasniając sos powstaje własnie z masła z warzyw i wody łącząc się z mięskiem.
    • RedakcjaPP
      2013-01-26T09:28:05+01:00 RedakcjaPP
      Ewa, wagę królika wpisz do składników. żeby od razu było wiadomo, ile tego królika ma być.
      Przejrzyj proszę swoje przepisy pod kątem dokładnego opisu sposobu wykonania oraz precyzyjnego podania ilości składników. Jeśli jesteś w stanie, to uzupełnij.
      Basia
    • RedakcjaPP
      2013-01-26T09:29:06+01:00 RedakcjaPP
      Heniu, podtrzymujesz prośbę o testowanie potrawy?
      Masz do tego prawo oczywiście.
      Basia
    • Henryka
      2013-01-26T11:30:06+01:00 Henryka
      Basiu, pozostawiam Tobie decyzję.Zrób jak uważasz. :)
    • Gość
      2015-11-05T13:26:11+01:00 ewa1008 (gość) IP: 77.254.*.*
      a ja uwielbiam tego typu przepis. Jasny, prosty przekaz. Kroóik wyszedł rewelacyjnie.
    • Henryka
      2015-11-11T09:41:01+01:00 Henryka
      W dalszym ciągu nie wiem czy tego królika należy obsmażyć oddzielnie czy w cebuli z marchewką, co jest moim zdaniem niemożliwe, bo zanim królik się zarumieni, to reszta się spali. No cóż, minęły 2 lata a pani przepisu nie sprecyzowała. Szkoda, bo potrawa może być pyszna.
    • ewka27
      2015-11-15T20:44:17+01:00 ewka27
      nie sprecyzowałam bo nie trzeba to co miałam poprawić to zrobiłam Jest waga jest ilość jest sposób wykonania Pozdrawiam
    • ewka27
      2015-11-15T21:23:00+01:00 ewka27
      ja jak mam nowy przepis to jak coś tam mi nie pasuje wprowadzam swoje poprawki Tak samo rodzę zrobić pani Henryko Ja nie mam nic przeciwko Jak bardzo chce pani spróbować mój przepis proszę zrobić według siebie i napisać co pani zmieniła, może ktoś inny z tego skorzysta. Jeszcze raz specjalnie dla pani pisze Królik od 900g do 1,5 kg zależy jaki pani kupi , masło moze pani dać mniej np połowę (100g) Może pani obsmażyć marchew i cebulę oddzielnie i królika oddzielnie (podzieli sobie pani to masło na pół i oddzielnie podsmaży)apóżniej razem złączy do jednego garczka , doleje pani wody żeby królik miał się w czymś dusić i jak trzeba to jeszcze dolać w czasie duszenia żeby sie nie przypalił Moje danie nie jest skąplikowane , naprawdę widziałam wiele przepisów tutaj nie dokładnych i zarazem nie skrytykowanych, jak mi nie odpowiadał po prostu darowałam sobie go i tyle
    • ewka27
      2015-11-17T13:31:10+01:00 ewka27
      Pani Ewie smakowało, oto dowód że pani Ewa nie miała kłopotów z przygotowaniem Dziękuje pani Ewo ża miły komentarz. Pozdrawiam
    • Henryka
      2015-11-21T21:03:29+01:00 Henryka
      W dalszym ciągu nie wiem czy tego królika należy obsmażyć oddzielnie czy w cebuli z marchewką, co jest moim zdaniem niemożliwe, bo zanim królik się zarumieni, to reszta się spali. No cóż, minęły 2 lata a pani przepisu nie sprecyzowała. Szkoda, bo potrawa może być pyszna. Malo tego, ale nawet na moje pytanie nie była Pani uprzejma odpowiedzieć. No cóż, nie będę się narzucać bo widzę, że ma pani specyficzne podejście do przepisów i użytkowników. Może p. Ewa jest bystrzejsza i poradziła sobie, ale strona jest dla różnych osób, mniej albo więcej pojętnych. Pozdrawiam
    • ewka27
      2015-11-22T20:03:00+01:00 ewka27
      :) jest to zabawne :) nie wiem ile razy trzeba pisać dla pani :) w komentarzu wyraznie napisałam że nie musi pani robić królika tak jak ja, czyli obsmażać razem . MOŻE SOBIE PANI OBSMAŻYĆ ODDZIELNIE (marchewkę z cebulą na maśle obsmażyć w jednym garczku i królika oddzielnie w drugim garczku a póżniej to połączyć i dolać wody ). Już chyba bardziej wyrażniej nie da się napisać Myślę że to dobry pomysł proszę darować sobie mój przepis Nikt nie karze pani go robić. Jak się pani nie podoba ten przepis proszę go nie robić Wygląda pani na doświadczoną kucharkę , myślę że da pani radę sama wymyślić dobry przepis na królika

Dodane przez: ewka27

ewka27 12

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-25T07:51:43+01:00

4957 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »