Konfitura z płatków róży

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Najlepsza do pączków

  • 30 min

Składniki:

  • płatki dzikiej róży
    cukier kryształ
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Płatki róży z cukrem 1. Płatki róży przebrać, oczyścić, ugnieść w szklance lub słoiku, odmierzyć tyle samo cukru, co ugniecionych płatków. Płatki i cukier wsypać do makutry, zalać sokiem z cytryny i ucierać aż powstanie jednolita masa. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.

Porady

Białe końcówki płatków są gorzkie, można je obciąć. W zeszłym roku tak zrobiłam, w tym nie. Cierpka i gorzkawa konfitura nie jest mdła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować