Kokosowo-bananowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W orzechu robimy małą dziurkę tak aby mleczko przelać do szklanki .
Po przelaniu mleczka przekrawamy w możliwy sposób orzech na dwie równe części . Po przekrojeniu płuczemy orzech i oddzielamy starannie miąższ od skorupki , aby jej nie zniszczyć .
Następnie obieramy 1 banana i kroimy na części , przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny . 30 g miąższu z orzecha wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z odrobiną mleka na gładko . Przelewamy przez sito oddzielając miąższ od płynu i miksujemy dalej z bananem , cukrem waniliowym , resztą mleka i mleczkiem kokosowym. Po wymieszaniu wszystkich składników na gładki płyn chowamy do lodówki do schłodzenia. Podczas , gdy koktajl chłodzi się w lodówce przygotowujemy szklanki , roztrzepane białko i wiórki zabarwione niebieskim barwnikiem . Moczymy wierzch szklanki tak aby przykleiły się do niego wiórki . Zostawiamy do wyschnięcia , po czym wlewamy delikatnie jogurt tak aby nie dotykał dekoracji z wiórek . Wkładamy delikatnie słomkę i przystrajamy szklankę odrobiną pozostałego banana . Do połówki skorupki orzecha wkładamy szklankę tak by bezpiecznie stała i wsypujemy do niej kostki lodu , by chłodziły nasz koktajl .
Porady
Kiedy zastąpimy mleko , mleczkiem skondensowanym i dodamy odrobinę alkoholu powstanie nam świetny i bardzo egzotyczny drink :)
Komentarze