Kolorowe naleśniki. Można je podać wczesnym popołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości.
Składniki:
Żółte.
1 jajko
10 dag mąki
½ szklanki wody
1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu
Czerwone.
1 jajko
10dag maki
½ szklanki wody
4 łyżki keczupu
Zielone.
1jajko
10 dag mąki
½ szklanki wody
4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła
Karnawał trwa, bawmy się smacznie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki.
Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa
Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami,
ryba wędzona itp.
2.Wykonanie.
Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk.
Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku.
3.Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza konstrukcja była stabilna ścinamy spód arbuza, czy kapusty.
Zdj zbiorcze na chlebie….
Życzę wspaniałych inspiracji i szampańskiej zabawy przy naleśnikowych kompozycjach.
Komentarze