Maliny i porzeczki to owoce ,które bardzo lubię a pierogi z takim nadzieniem są bardzo dobre .Polewam je śmietaną i dodatkowo posypuję owocami.Rewelacyjne.
Kakaowe pierożki z malinami, czarną porzeczką i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek połączyć z cukrem.
2.Mąkę i kakao przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,jajko i żółtka,oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na 15 minut.Następnie ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć trochę serka, malinę i 2 sztuki porzeczki ,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi) .
3.Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu ,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
Komentarze