Jodełka

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolorowe, trzy smakowe ciasto z wiśniami, idealne na święta i nie tylko :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 1/2 szklanki cukru
    10 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kostki margaryny
    duże opakowanie biszkoptów podłużnych
    powidła śliwkowe lub słoik wiśni w syropie
    10 dag kokosu
    1 szklanka maku
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Jodełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie ciasta :) 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Wszystko dokładnie ucierać. Do dobrze utartego ciasta dodać mąkę z proszkiem i utrzeć razem.
    Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.
    Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kokos, do drugiej suchy mak, a do trzeciej kakao i 2 łyżki wody.
    Każde z ciast dokładnie wymieszać.
    Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wylać ciasto z kokosem. Na nim ułożyć biszkopty na kształt igieł na jodle. Robić miedzy nimi odstępy.
    Pomiędzy biszkopty nałożyć powidło lub wcześniej odsączone z syropu wiśnie. Na to wylać kolejne ciasto z makiem.
    Na ciasto z makiem ponownie ułożyć biszkopty w ten sam sposób i powidło lub wiśnie. Na sam wierzch wylać ciasto z kakaem.
    Całość piec ok. 1 godziny. Sprawdzać patyczkiem czy jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować