Grzybki - ciasteczka na wyjątkowe okazje

4.5 (196 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezon grzybowy na własne życzenie... U mnie wysyp :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa: 500 gramów
    - masło lub margaryna: 200 gramów
    - cukier puder: 4 łyżki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - gęsta śmietana 18%: 200 gramów
    MASA:
    - mleko: 500 mililitrów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 opakowania
    - masło lub margaryna: 100 gramów
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    LUKIER CYTRYNOWY:
    - sok z cytryny: 30 mililitrów
    - cukier puder: 140 gramów
    DODATKOWO:
    - mak mielony: 5 kilogramów
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - barwnik spożywczy czerwony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Grzybki - ciasteczka na wyjątkowe okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schłodzone ciasto 1. Ciasto: mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy pokrojone zimne masło i rozcieramy rękami jak na kruszonkę. Dodajemy śmietanę i szybko ugniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i chowamy do lodówki na min. godzinę.
  • kapelusiki grzybków 2. Schłodzone rozwałkowujemy dość cienko po kawałku i wycinamy koła: większe o śr. 9 cm - nakładamy na odwrócone, metalowe foremki do babeczek lekko dociskając.
  • spód grzybka 3. Mniejsze wycinamy szklanką o śr. 7 cm z dodatkową dziurką pośrodku wyciętą zatyczką od pisaka.
  • Nóżki grzybków 4. Z resztek ciasta kształtujemy wałeczki z jednym końcem węższym i lekko szpiczastym żeby można było potem osadzić je jako trzonki w kapeluszach. Wszystkich elementów musi być taka sama ilość.
  • upieczone części grzybków 5. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. po kilka/kilkanaście minut - trzeba pilnować bo nie pieką się równo. Można elementy lekko ponakłuwać wykałaczką albo ostrym widelczykiem żeby się ciasto nie wybrzuszało. Po upieczeniu odkładamy wszystko do wystudzenia.
  • Masa cytrynowa 6. KREM - mąki mieszamy dokładnie w 3/4 szkl. zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Energicznie mieszając wlewamy zawiesinę i cały czas mieszając gotujemy kilka minut aż masa dobrze zgęstnieje. Przekładamy ją do miseczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło miksujemy na puch. Miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dolewamy sok z połowy cytryny. Jeśli ktoś woli słodsze masy może dosłodzić cukrem pudrem.
  • Kapelusiki wypełnione masą 7. Gotowe kapelusiki wypełniamy masą i przykrywamy spodami od kapelusików.
  • Lukier gotowy do smarowania 8. Przygotowujemy lukier cytrynowy mieszając ze sobą sok z cytryny i cukier puder do uzyskania gładkiej masy.
  • polukrowane grzybki 9. Pędzlem lukrujemy spody od kapelusika i końcówki nóżek grzybków, które zanurzamy w maku, co będzie stanowiło ściółkę która została na nóżce grzybka.
  • Roztapianie czekolady 10. Roztapiamy czekoladę. W większym naczyniu gotujemy wodę, a mniejsze naczynie w którym znajduje się czekolada połamana na kosteczki wkładamy do tej wody i mieszamy. Czekolada pod wpływem ciepła rozpuści się.
  • Lukier do muchomorka 11. Z lukru który nam został odkładamy łyżkę na białe kropki do muchomora. Do reszty lukru jaka nam pozostała dodajemy czerwony barwnik (ja użyłam w proszku) i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru intensywnie czerwonego.
  • Grzybek gotowy do wymalowania 12. Kapelusiki malujemy pędzelkiem roztopioną czekoladą lub czerwonym lukrem.
  • Jeszcze tylko kropki u muchomorków i gotowe 13. Grzybki zostawiamy do wyschnięcia, gdy kapelusiki już wyschną robimy białe kropki na muchomorkach z białego lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować