Delikatne, kremowe i bardzo waniliowe nadzienie, zamknięte w cieniutkim i chrupiącym ciasteczku, obsypanym cukrem pudrem i cynamonem... Po prostu pyszne...
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- ciasto filo (arkusze, zazwyczaj sprzedawane w 500 g paczkach): 6 sztuk
- ryż: 100 gramów
- mleko: 2.5 szklanki
- laska wanilii: 1 sztuka
- cukier: 2 łyżki
- sól: 1 szczypta
- otarta skórka z cytryny: 1 łyżeczka
DO SMAżENIA:
- olej: 1 litr
DO POSYPANIA:
- cukier puder: 2 łyżki
- cynamon: 1 łyżeczka
Greckie ryżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny, laskę wanilii przeciętą wzdłuż, z której nożem ścieramy nasionka i też dodajemy do mleka. Gotujemy około 30 minut, na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki na godzinę. Masa musi być zimna.
2.Ciasto filo rozwijamy, odkładamy 6 arkuszy, resztę ponownie zawijamy w rolkę, owijamy folią i przechowujemy w lodówce.
Pierwszy płat ciasta rozkładamy na blacie, resztę trzymamy pod mokrą ściereczką, aby nie wysychało.
Arkusz ciasta kroimy radełkiem wzdłuż dłuższego boku na 4 paski. Na każdym z pasków, przy dłuższej krawędzi układamy 4 łyżeczki masy ryżowej (4 kupki po jednej łyżeczce). Następnie pędzelkiem namoczonym w wodzie smarujemy ciasto dokoła masy i przykrywamy drugą połową ciasta, lekko dociskając, aby brzegi się skleiły i nadzienie nie wydostało się na zewnątrz podczas smażenia. Kroimy radełkiem w poprzek, oddzielając od siebie ciasteczka.
3.W szerokim rondlu lub patelni rozgrzewamy olej i smażymy ciasteczka z obu stron, do zrumienienia (po około 1 minucie z każdej strony). Odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podajemy. Są pyszne na ciepło i równie dobre po wystudzeniu. Gorąco polecam.
Komentarze