Greckie ryżowe ciasteczka

4.5 (164 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, kremowe i bardzo waniliowe nadzienie, zamknięte w cieniutkim i chrupiącym ciasteczku, obsypanym cukrem pudrem i cynamonem... Po prostu pyszne...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto filo (arkusze, zazwyczaj sprzedawane w 500 g paczkach): 6 sztuk
    - ryż: 100 gramów
    - mleko: 2.5 szklanki
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - otarta skórka z cytryny: 1 łyżeczka
    DO SMAżENIA:
    - olej: 1 litr
    DO POSYPANIA:
    - cukier puder: 2 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ciasto

Greckie ryżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • greckie ciasteczka ryżowe 1. Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny, laskę wanilii przeciętą wzdłuż, z której nożem ścieramy nasionka i też dodajemy do mleka. Gotujemy około 30 minut, na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki na godzinę. Masa musi być zimna.
  • greckie ciasteczka ryżowe 2. Ciasto filo rozwijamy, odkładamy 6 arkuszy, resztę ponownie zawijamy w rolkę, owijamy folią i przechowujemy w lodówce.
    Pierwszy płat ciasta rozkładamy na blacie, resztę trzymamy pod mokrą ściereczką, aby nie wysychało.
    Arkusz ciasta kroimy radełkiem wzdłuż dłuższego boku na 4 paski. Na każdym z pasków, przy dłuższej krawędzi układamy 4 łyżeczki masy ryżowej (4 kupki po jednej łyżeczce). Następnie pędzelkiem namoczonym w wodzie smarujemy ciasto dokoła masy i przykrywamy drugą połową ciasta, lekko dociskając, aby brzegi się skleiły i nadzienie nie wydostało się na zewnątrz podczas smażenia. Kroimy radełkiem w poprzek, oddzielając od siebie ciasteczka.
  • 3. W szerokim rondlu lub patelni rozgrzewamy olej i smażymy ciasteczka z obu stron, do zrumienienia (po około 1 minucie z każdej strony). Odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podajemy. Są pyszne na ciepło i równie dobre po wystudzeniu. Gorąco polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować