Ekspresowa babka bananowo - jabłkowa

4.92 (190 ocen)

Przepis na babkę bananową dostałam od synowej. Część bananów zastąpiłam jabłkami i tak powstała pyszna babka bananowo - jabłkowa. Oprócz wspaniałego smaku jej wielką zaletą jest łatwość i krótki czas wykonania. I nie jest potrzebny mikser ;)

Składniki:

  • 2 banany
    2 nieduże jabłka
    1 jajko
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    masło i tarta bułka do formy
Wystaw ocenę:

4.92 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Ekspresowa babka bananowo - jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (powinno być ok. 300 g startych owoców). Dodajemy roztrzepane jajko i olej, mieszamy.
  • 2. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy i dodajemy do owoców. Wszystko dokładnie mieszamy (masa jest dosyć gęsta).
  • 3. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30cm x 13cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka).

Porady

Babkę można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować