na 2-3 porcje:
400 g cukinii
1 łyżka masła klarowanego
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
szczypta soli
szczypta cukru
1 niepełna łyżeczka soku z cytryny lub limonki
Duszona cukinia z nutą czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy w słupki lub niedużą kostkę. Wrzucamy na roztopione na patelni masło, chwilę smażymy bez przykrycia, dodajemy sól, cukier, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
2.Podajemy na ciepło, jako dodatek do mięsa.
Porady
Do duszenia można wykorzystać wyrośniętą, ale młodą cukinię. Wówczas należy usunąć miękki miąższ z pestkami.
Przed podaniem można posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze