Duszona cukinia z nutą czosnku

4.73 (186 ocen)

Świetna jako jarzynka do obiadu.

Składniki:

  • na 2-3 porcje:
    400 g cukinii
    1 łyżka masła klarowanego
    1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
    szczypta soli
    szczypta cukru
    1 niepełna łyżeczka soku z cytryny lub limonki
Wystaw ocenę:

4.73 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki Jarzynka

Duszona cukinia z nutą czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w słupki lub niedużą kostkę. Wrzucamy na roztopione na patelni masło, chwilę smażymy bez przykrycia, dodajemy sól, cukier, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
  • 2. Podajemy na ciepło, jako dodatek do mięsa.

Porady

Do duszenia można wykorzystać wyrośniętą, ale młodą cukinię. Wówczas należy usunąć miękki miąższ z pestkami. Przed podaniem można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować