2 młode cukinie po około 200 gram
4 ogórki gruntowe
1 srednia cebula biała lub zwykła
1-2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka słodkiej śmietany
1-2 łyżki Martini Bianco lub inne białe wino półsłodkie
Sól do smaku
Po szczypcie bazylii suszonej, cukru i jarzynki
1 łyżka masła i troszkę oleju
Cukinia duszona z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie i ogórek pokroić w plastry, gdy są ekologiczne, nie obieram ich ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na masełku z olejem, oprószając szczyptą cukru i jarzynki.
Dodać warzywa i podsmażyć, aby zmiękły, podlewając je Martini. Warzywa jednak powinny zachować swoją chrupkość.
Pod koniec dodać śmietankę, chwilkę poddusić, aby odparował płyn i dodać koperek.
Doprawić do smaku. Pyszna.
Komentarze