Domowy kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte owoce, dokładnie przebrane, zalać wodą, gotować na małym ogniu około 30 minut, pod przykryciem, aby jagody popękały. Dodać cukier do smaku i jeszcze kilka minut gotować razem. Płyn przelać przez sito do drugiego garnka, a owoce przetrzeć. Wytłoki można wyrzucić (jeśli lubimy jedwabisty kisiel) lub dodać do płynu. Płyn podgrzać, wlać do niego mieszaninę mąki ziemniaczanej i zimnej wody cały czas mieszać i podgrzewać do momentu, kiedy kisiel zacznie gęstnieć. Rozlać do przepłukanych zimną wodą salaterek, odstawić do ostudzenia (można podać ciepły). Udekorować kilkoma suszonymi owocami żurawiny lub bitą śmietaną.
Porady
Jeśli chcemy, aby kisiel był bardziej gęsty, wystarczy dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.
Komentarze