Domowy kisiel żurawinowy

5 (169 ocen)

  • 60 min

Ciekawy deser na jesienno-zimowe wieczory.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag żurawin
    1 szklanka cukru (może być mniej)
    1 litr wody
    1/2 szkl wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    do dekoracji: płatki migdałowe/ kilka suszonych żurawin/ bita śmietana
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Domowy kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte owoce, dokładnie przebrane, zalać wodą, gotować na małym ogniu około 30 minut, pod przykryciem, aby jagody popękały. Dodać cukier do smaku i jeszcze kilka minut gotować razem. Płyn przelać przez sito do drugiego garnka, a owoce przetrzeć. Wytłoki można wyrzucić (jeśli lubimy jedwabisty kisiel) lub dodać do płynu. Płyn podgrzać, wlać do niego mieszaninę mąki ziemniaczanej i zimnej wody cały czas mieszać i podgrzewać do momentu, kiedy kisiel zacznie gęstnieć. Rozlać do przepłukanych zimną wodą salaterek, odstawić do ostudzenia (można podać ciepły). Udekorować kilkoma suszonymi owocami żurawiny lub bitą śmietaną.

Porady

Jeśli chcemy, aby kisiel był bardziej gęsty, wystarczy dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Kisiel

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować