Domowe pieczonki

4.51 (148 ocen)

Poznałam ten przepis przebywając na Śląsku i bardzo często przygotowuję te jednogarnkowe danie,szczególnie dla męża który je uwielbia.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
    2 większe marchewki
    2-3 buraczki ćwikłowe
    1 duża cebula
    30 dag kiełbasy np.czosnkowej
    15 dag boczku wędzonego
    2 łyżki smalcu lub 4łyżki oleju
    przyprawy do smaku:
    pieprz ziołowy,sól oraz sól czosnkowa, przyprawa uniwersalna,majeranek,tymianek
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe pieczonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokrajać w kostkę,marchew i buraczki oraz cebulę pokrajać w małe cienkie plasterki.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w półplasterki,boczek kroimy w kostkę.
    Do garnka dodajemy połowę smalcu lub oleju,układamy na przemian wpierw ziemniaki tyle by przykryć dno,potem kładziemy trochę marchwi,wrzucamy kilka plasterków buraczka i cebuli.Na to kiełbasa i boczek i posypujemy przyprawami wg.uznania.Następnie powtarzamy układanie warstwami aż się skończą składniki,ponownie przyprawić i na koniec dać resztę tłuszczu,przykrywamy szczelnie pokrywką i trzymamy na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki.

Porady

Najlepiej smakują podane zsiadłym mlekiem albo z maślanką lub kefirem Odpowiedni garnek np.emaliowany Potrząsnąć jednokrotnie lekko garnkiem podczas pieczenia by się nie przypaliło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować