Domowe eklerki z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie : Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto całkowicie ostudź. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając drewnianą łyżką. Na koniec wsyp proszek do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy eklerki będą się piec.
2.Przygotowanie masa : Do garnka wlej mleko i zagotuj. Ściągnij z ognia. Cukier utrzyj z żółtkami na bardzo puszystą masę. Wsyp delikatnie mąkę pszenną i skrobię nie przerywając miksowania. Masę wlej do ugotowanego mleka i wymieszaj składniki aż całość będzie gładka. Postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Garnek przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.
3.Przygotowanie eklerków : Ostudzone eklerki przekrój na pół. Dekoratorem wciśnij odpowiednią ilość kremu.
Komentarze