Domowe delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubic ze szczyptą soli. Dodać, ciągle mieszając, po łyżce cukru, a później po żółtku. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do żółtek. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gruba okrągłą tyłką i wyciskać na blasze niewielkie krążki. Nie układać ich zbyt blisko siebie, ponieważ rosną. Piec w 180 stopniach przez ok 15 minut, aż się zarumienią. Wystudzić ciasteczka.
Rozpuścić 2 galaretki w 2 szklankach wody. Wylać ją na płaską formę (ok 30x30) wyłożoną folią spożywczą. Wysokość galaretki nie może być wyższa niż 3-4 mm. Wstawić do lodówki by dobrze stężała.
Po zastygnięciu galaretki wycinamy z niej okręgi mniejsze niż upieczone biszkoptowe ciasteczka. Kółka z galaretki kładziemy na środek płaskiej części ciasteczek i wsadzamy je do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę i wystudzoną pokrywamy delicje. Gdy czekolada lekko się zetnie robimy nożem charakterystyczną dla delicji kratkę.
Komentarze