Domowe delicje

4.48 (147 ocen)

Dla amatorów "Delicji"

Składniki:

  • 2 jajka
    50 g cukru pudru
    50 g maki
    2 ulubione galareki
    gorzka czekolada ok 200g
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Domowe delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubic ze szczyptą soli. Dodać, ciągle mieszając, po łyżce cukru, a później po żółtku. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do żółtek. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gruba okrągłą tyłką i wyciskać na blasze niewielkie krążki. Nie układać ich zbyt blisko siebie, ponieważ rosną. Piec w 180 stopniach przez ok 15 minut, aż się zarumienią. Wystudzić ciasteczka.
    Rozpuścić 2 galaretki w 2 szklankach wody. Wylać ją na płaską formę (ok 30x30) wyłożoną folią spożywczą. Wysokość galaretki nie może być wyższa niż 3-4 mm. Wstawić do lodówki by dobrze stężała.
    Po zastygnięciu galaretki wycinamy z niej okręgi mniejsze niż upieczone biszkoptowe ciasteczka. Kółka z galaretki kładziemy na środek płaskiej części ciasteczek i wsadzamy je do lodówki.
    W tym czasie rozpuszczamy czekoladę i wystudzoną pokrywamy delicje. Gdy czekolada lekko się zetnie robimy nożem charakterystyczną dla delicji kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować