Czarno-biały sernik z ciasteczami oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć obręcz i zacisnąć. Wystający papier lekko przyciąć. 7 ciastek odłożyć a z reszty usunąć masę. Ciasta bez masy pokruszyć na pył, ja użyłam wałka,ale robotem kuchennym jest szybciej i wygodniej. Pokruszone ciasta połączyć z stopionym masłem i wylepić dno tortownicy porządnie dociskając.
2.Do miski włożyć zmielony twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i zmiksować aby składniki się połączyły. Miksując dodać jajka i mąkę ziemniaczaną a na koniec 7 wcześniej odłożonych ciasteczek (pokruszonych z masą) Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto serowe przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
3.Piec w 150 stopniach ok 1 godziny (do tzw, czystego patyczka)Sernik ostudzić a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami. Przechowywać w lodówce.
Komentarze