Cytrynówka lubelska

4.44 (175 ocen)

Jedyna nalewka, którą można robić o każdej porze roku. Jest dość mocna, ale świetnie sprawdza się również jako baza do drinków. Przepis pochodzi z lubelskiego.

Składniki:

  • 4-5 cytryn
    2 i 1/4 szkl. wody
    3/4 szkl. cukru
    0,5 l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.44 (175 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki Cytrynówka

Cytrynówka lubelska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny kroimy w plastry i wrzucamy do dużego słoja.
    Wodę zagotować z cukrem i ciepłym zalać cytryny.
    Dolać spirytus i wymieszać.
    odstawić na 12 godzin (maksymalnie na dobę!) od czasu do czasu potrząsając słojem.
    Gotowe przefiltrować np. przez gazę i przelać do butelek, zakręcić.

Porady

Cytryny, które zostaną po przefiltrowaniu można zalać ponownie czystym spirytusem, wyjdzie wtedy łagodniejsza nalewka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować