Cynamonek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis mam od mamy, był już wielokrotnie sprawdzony w praktyce :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    aromat rumowy lub waniliowy
    1 szklanka rodzynek
    cukier do posypania
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynamonek 1. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, 2 jajka i niepełną szklankę mleka. Drożdże rozmieszać z resztą mleka, dodają odrobinę cukru (odstawić je i poczekać chwilę, aż urosną).

    Następnie dodać je do pozostałych składników ciasta i dokładnie wyrobić (dodać również sparzone wrzątkiem rodzynki).

    Margarynę roztopić w rondelku i dodać do ciasta. Dodać aromat.Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (minimum 1 h).

    Gdy ciasto urośnie, wyłożyć je do prostokątnej formy (wymiary 34 cm na 23 cm) wyłożonej pergaminem. Ułożyć je tak, aby powstało kilka dołków. Posypać białym cukrem i cynamonem.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.

Porady

Jak wiadomo, im dłużej ciasto drożdżowe postoi w ciepłym i urośnie - tym później wyższe urośnie.Ja z reguły odstawiam je (przed włożeniem do piekarnika) na 1-2 godziny w ciepłe miejsce :) Przed wstawieniem do piekarnika można jeszcze skropić ciasto stopionym masłem (po posypaniu cukrem i cynamonem) - posypka lepiej się "zwiąże" i dłużej utrzyma. Osobiście piekę zawsze na poziomie 3 - wtedy jest ciasto dobrze wypieczone : )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować