ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dodałam do kruszonki orzechy włoskie i posypałam dodatkowo cukrem cynamonowym. Wyszedł wspaniały w swej prostocie. Bo nie od dzis wiadomo, że proste przepisy są najlepsze.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 120 g masła
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyzka śmietany
    szczypta soli
    skórka otarta z cytryny
    1 3/4 szklanki maki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dużych śliwek pokrojonych na połówki
    łyzka bułki tartej

    Kruszonka:
    85 g masła
    3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukru
    1 łyzeczka cynamonu
    1 łyzka zmielonych orzechów
    dodatkowo: garść posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajko. Ucieramy powoli, żeby masa się nie zwarzyła. dodajemy po kolei wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Śliwki od strony skórki obtaczamy w bułce tartej i układamy na cieście skórka do dołu.
  • 2. Składniki kruszonki wyrabiamy aż będzie ona miała grudkowatą konsystencję. Posypujemy nią ciasto. Posiekane orzechy także rozsypujemy na cieście. Pieczemy ok 40 minut w 180* C. PO ostudzeniu posypujemy cukrem cynamonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować