Ciasto ucierane z morelami

4.99 (158 ocen)

  • 60 min

Najprostsze ciasto ucierane z owocami- pyszne, puszyste, lekko wilgotne, z morelami. Radzę zrobić od razu z podwójnej porcji na prostokątnej blaszce :)

  • 60 min

Składniki:

  • 180g mąki
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g margaryny (1/2 kostki 250g)
    120 g cukru
    2 jajka

    ok.11 sztuk moreli (mogą być wiśnie, czereśnie, jagody czy śliwki)
    cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto ucierane z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka i mąkę, zmiksować. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Układać na cieście jedna obok drugiej. Piec ok. 50- 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto równie dobrze będzie smakowało z innymi owocami: wiśniami, jagodami, czereśniami czy śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować