Ciasto optymisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubijamy sztywną masę z jaj i cukru. Wsypujemy (przesiewamy) mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel, mak i mieszamy. Ciasto wlewamy na średnią blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 160 °C z termoobiegiem. Przekrawamy na 2 placki.
2.Masa jabłkowa: Jabłka smażymy do miękkości, ale nie na „papkę". Gdy się podgotują wyłączamy gaz i dodajemy galaretkę dokładnie mieszając. Przestudzamy lekko.
3.Krem: Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy do momentu aż zacznie tężeć.
Ubijamy śnieżkę z mlekiem. Miksując dodajemy tężejącą galaretkę.
4.Na placek wykładamy masę jabłkową, na nią krem (połowa) i przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy masę na sam wierzch i posypujemy posypką lub polewamy polewą czekoladową.
Komentarze