Pyszne ucierane ciasto z dynią i kawałkami czekolady. Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte. Proste w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Chyba mój ulubiony wypiek z dodatkiem dyni.
Ciasto dyniowe z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę, jajko, cukier, puree z dyni, olej i śmietanę. Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto.
2.Czekoladę posiekać na małe kawałki, wsypać do ciasta, wymieszać łyżką.
3.Wyłożyć do keksowej formy o wymiarach 21x9 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-45 minut do momentu aż wykałaczka włożona w ciasto wyjdzie z niego sucha. Studzić na kratce.
Komentarze